Tel/Fax: +385-(0)20-471-199
GSM: +385-(0)98-344-511
E-mail: cavtat.adriana@gmail.com

Hrvatski English

Naslovnica

|

Program

|

Brodovi

|

Kontakt

|

Mapa

|

Saznajte više

|

Elafiti

Po starijoj definiciji, Elafiti su svi otoci dubrovačkog područja – od Pelješca do Cavtata. Današnja definicija među Elafite ubraja samo otoka sjeverozapadno od Dubrovnika. Ime “Elafit” dolazi od grčke riječi  elaphos koja znači jelen. Stari stanovnici su ih tako nazvali jer ih je oblik otoka podsiječao na jelenovo rogovlje.

Danas na otocima nema jelena, a njihovo ime, Elafiti ili “Jelenski otoci” je prvi puta spomenuo Plinije stariji u 1. stoljeću u svome djelu Naturalis Historia.

Najveći otok u skupini je Šipan, a tu su i Lopud, Koločep (Kalamota), Jakljan, Ruda, Goleč, Crkvine i Daksa, te brojni manji otočići i hridi poput Grebena. Čitava skupina privlači brojne turiste zahvaljujući svojoj predivnoj prirodi, atrakcijama, povijesti i pješčanim plažama.

Tijekom ljeta Adriana svaki dan organizira cjelodnevni izlet na tri najveća otoka Elafitskog otočja - na Koločep, Lopud i Šipan. Na otocima se nalaze brojni povijesni ostaci, neoskvrnuta priroda, te brojne prilike za kupanje i razgledavanje. Na izlet plove naši veliki i udobni drveni brodovi, Kupinova i Gospe od Karmena. Za vrijeme plovidbe na brodu poslužujemo ručak i piće uključene u cijenu. Naši gosti imaju priliku istražiti svaki od otoka ili se okupati za vrijeme predaha. Brodovi prave najveću pauzu na najatraktivnijem otoku, Lopudu koji je poznat po svojim plažama (pogotovo plaži Šunj) i prekrasnoj prirodi.


Polasci su mogući iz:

Cavtata

10:00

Hotela Albatros

10:10

Plata

10:20

Mlini

10:30

Srebreno

10:30

Dubrovnik - Stara gradska luka

11:00

Dubrovnik - Luka Gruž

11:00Koločep (Kalamota)

Koločep je najbliži Dubrovniku i zbog te blizine je često i voljeno odredište Dubrovčana i Dubrovčanki. Također, Kalamota je i najjužniji naseljeni hrvatski otok, a dva otočka mjesta su primjeri starih dalmatinskih ribarskih gradića. Otočka subtropska vegetacija, svjež morski zrak, predivne plaže, guste borove šume i maslenici ga čine posebno privlačnim.

Šipan

Šipan je najveći otok u grupi, te najudaljeniji od Dubrovnika od sva tri koja posječujemo u sklopu naše ture. Broji dva naseljena mjesta – Šipansku Luku i Suđurađ – koja su smještena u dva nasuprotna zaljeva. Diljem otoka se nalaze ostaci 34 crkve i 42 ljetnikovca stare dubrovačke vlastele. Najistaknutiji među njima je ljetnikovac obitelji Vice Stjepovića-Skočibuhe koji se trenutno renovira ali je otvoren za posjetitelje. Nalazi se u Suđurđu gdje naši brodovi pristaju za vrijeme obilaska otoka.

Lopud
Lopud je najpopularniji otok grupe zahvaljujući dugim pješčanim plažama, brojnim restoranima i kulturnim atrakcijama. U mjestu Lopud nalazi Franjevački samostan sa crkvom. Blizu je i botanički vrt koji je bivši privatni vrt lokalnog pomorca koji je skupljao egzotične biljke na svojim putovanjima i sadio ih u vrtu svoje rezidencije. Vrt se uređuje ali ga je moguće posjetiti. Među brojnim pješčanim plažama se ističe plaža Šunj smještena na drugoj strain otoka i koja se ubraja među najljepše plže Jadrana.

Manji otoci sklopu Elafita (koje nažalost ne posječujemo u sklopu našeg izleta) su:

Daksa – Otočić smješten ispred Luke Gruž, na njemu se nalazi stari samostan skriven u šumi i može ga se posjetiti unajmljivanjem broad ili barke, ili fotografirati prilikom isplovljavanja iz Gruža.

Sveti Andrija – nenaseljeni stjenoviti otok sa svjetionikom. U prošlosti se ovdje nalazila jedna od karantena stare Dubrovačke Republike. Također, postoji više zabilježenih slučajeva kada je dubrovačka vlastela ovamo slala svoju neposlušnu omladinu

Jakljan – Na otoku okrenutom poluotoku Pelješac se nalazi morsko odmaralište za djecu, te rekreacijski centar

Olipa – Najzapadniji otočić Elafita
U Elafite ubrajamo još i otočiće Rudu, Mišnjak, Kosmeč, Goleč, Crkvine i Tajan

Daily departures 2018

Copyright © Adriana Niko Miljas i sinovi d.o.o. Cavtat
Adriana Cavtat zadržava pravo izmjene i prilagodbe izleta vremenskim uvjetima i srugim situacijama bez prethodne najave